ADALET

ADALET

06.06.2013 5635

ALANIN TANIMI                                                                                                                                                 Alan Şefi:KENAN YILDIZ
Adalet alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.Adalet alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

1. Zabıt Kâtipliği
Tanımı: Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisindeki tüm mahkemelerdeki yazı işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Adalet alanında zabıt kâtipliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
1. Öğrencilerin sağlık durumu, adalet alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
2. İnfaz ve koruma dalını tercih edecekler en az 1,65 cm boyunda, sahip oldukları fiziki şartlar ve görünümleri itibariyle mesleğin özelliğine uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI
Adalet alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı
2. Cumhuriyet başsavcılıkları
3. İlk derece mahkemeleri
4. Bölge mahkemeleri
5. İdare ve vergi mahkemeleri
6. Yüksek mahkemeler
7. Hukuk büroları
8. Noterlikler
9. Yüksek Seçim Kurulu
10.Ceza infaz kurumları ve tutukevleri
11.Özel güvenlik şirketleri
12.Bankalar ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanları, takip birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
1. Mesleki ve teknik eğitim alanında diploma ve sertifikaya götüren programların uygulandığı adalet meslek liseleri ile Anadolu adalet meslek liselerinde uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için adalet alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.